Tuesday 21 February 2012

it's time for cooking

Assalamualaikum...

gara-gara dok tringat-tringat sotong celup tepung kt tok bali bay hari tu...terus decide nk wt sendiri la..boleh minum petang sambil2 tengok tv...sedap jugakk



sotong selepas dimandikan

sotong segar yang ada telor..nyumm nyum


tinggal kt bachok ni senang je...cakap je nak makan sotong segar ke udang segar k....memang mudah..rm14 je sekilo...murah je,..1 family boleh makan2..

siap cuci2 sotong sume,then prepare untuk acara mandi tepung la plak...just need telor & tepung serbaguna(na guna tepung kentucky je) :)


then terus p goreng laa...
hasilnya,amecam ada bakat masuk masterchef musim k2 x..hee



so menu petang semalam sotong celup tepung,nasi goreng cina & air mangga...(nasi goreng & air mangga lupa nk snap)...time dorg balik je pakat duk cakap waahh bestnya....haa mkn la kenyang2..

ni acara 1 hari sebelum:


sesi bakar ikan


boring asyik goreng je ikan ni,tukar la sesi panggang memanggang la plak..tanpa taruk garam kunyit...na bakar biasa je and then titik dengan serai...rupa2nya lg best dari taruk garam kunyit...

model bawang

actually bawang tu untuk buat sambal belacan...sambil2 bakar ikan,bakar bawang jap...memang rasanya...sdappp..!!

sambal belacan na senang je:

bawang merah
cili
gula melaka 
air asam jawa
garam

that's it...simple je,then tumbuk sekaligus...ni petua tok sedara ajar

siappp..ala xsempat nak snap ikan yg dh masak dengan sambal belacan...lenkali la ye..:)



tips dari chef azli razali:untuk hasilkan tepung dgn sotong tu melekat,sejat dulu sotong tu...biar kering sket baru boleh golek dalam tepung...

lelaki nampak hensem bila pandai memasak (^^,)


with love
arina

No comments:

Post a Comment