Friday 27 April 2012

Puding Triffle


cooking is the best theraphy for me...for certain ppl,dorang prefer smooking especially guys..me,of course smooking not the best solution..lagipon sayang lagi kt my skin ni

the fact is smooking akan menyempitkan pembuluh darah,sekaligus akan menurunkan aliran darah selain mengurangkan oksigen dan nutrisi ke sel2 kulit. Ia juga menyebabkan kulit jadi kusam dan timbul bintik2 coklat. Ia juga menyebabkan proses penghasilan kolagen lmbt pd kulit...nak kulit cantik,berhenti laa smooking.for me,lelaki yang tidak merokok nampak lebih maskulin& pembersih okayy :)
 

straight to the point,the making of the triffle...hoyehh!!



 
adunan yg dah siap taruk castard & buah koktail


DONE!!


side view,tengok castard yang meleleh2 tu,yummy!!


actually senang je nk buat triffle ni & kalau hari raya memang WAJIB kena ada,kalau x rasa xlengkap..pernah na buat 2 container raya last year coz kawan2 my sis nak datang beraya..setiap container recipe asal and another one 'add on secret recipe'...end of the day,dua2 licin..sejuk hati guweh tengok tinggal bekas je^^


ni recipe puding triffle:


bahan2


kek gulung@swiss roll
susu cair ideal
air
sedikit garam
gula
tepung kastard
1 tin besar koktail
jelly strawberry


steps

  1. mula2 potong swiss roll susun dalam container...normally na prefer swiss roll yang perisa pandan or vanila
  2. amek koktail kemudian asingkan air dan buah,jangan dibuang air tu,sebab nak guna untuk basahkan swiss roll tadi*kadang2 air tu terlampau manis,na campurkan air masak..nak guna air perisa lain pon boleh*
  3. Make sure swiss role tadi betol2 basah*camna nak tau betol2 basah?angkat container tu tengok belah bawah air tadi betol2 meresap dalam kek k x..kalau x tambah lagi air..biar betol2 lembap*
  4. Then boleh la nak buat castard..1 tin susu cair ideal,tin tadi jangan buang,isi air 1 tin gak then masukkan dalam periuk,gula secukup rasa,garam sikit je..and 5@6 sudu tepung kastard..kacau rata bila dah sebati,boleh masak ats dapur and kacau sampai pekat..api sederhana*na suka kastard yang cair,biasa taruk dalam 5 sudu tepung kastard cmtu*
  5. bila castard dah masak,tuang atas adunan kek tadi...then tabur buah koktail...ketepikan jap
  6. and last,untuk jelly biasanya na guna jelly brand nona perisa strawberry...yang lagi satu yang best puding perisa honeydew...both my faveret^^ 1 kotak jelly,400ml air...biasanya na main hentam je,1 kotak jelly,2 cawan air..jerang sampai mengelegak...and taruk slow2 dalam adunan tadi
  7. SIAP!!sejukkan and taruk dalam freeze :D 
  8.  nak lagi heaven,taruk whipped cream,tabur buah kiwi,berries and etc*na peminat tegar whipped cream*


senang kan..risau pasal kalories dalam puding ni?no worries at all..dengan consistent pakai Premium Beautiful & minum Lactolite
badan akan susut,ini seriusss!! tiru la macam saya(my result) :)


019-3679730

No comments:

Post a Comment